Menu

Żurek z pomidorem ODC.6 CAPRESE z bobem, burratą i pomidorami

W tym odcinku zobaczycie jak w prosty sposób powstanie przepyszne danie z bobem w roli głównej. Moim zdaniem to doskonała propozycja na letnie, domowe przyjęcia. Ugotowany bób podzielimy na 3 części, jedną z nich zostawimy w skórce, drugą obierzemy (wtedy smak na pewno będzie delikatniejszy, a niektórzy z nas właśnie taki lubią najbardziej ), a trzecią – i to moja ostatnio ulubiona wersja- wrzucimy na kilka minut na patelnię i podsmażymy razem z dużą ilością carry. Na dużym półmisku ułożymy teraz świeżo umyte liście szpinaku. Potem z jednej strony bób obrany, z drugiej w skórce, a w środku ten z carry -najbardziej chrupiący i aromatyczny. Możemy całość posypać jagodami. Ale koniecznie spróbujcie wersję z pomidorami: dookoła układam wielkie plastry pomidorów, które nadadzą naszej sałacie niesamowitą soczystość. A moje ulubione połączenie jest takie: na środku półmiska kładę dużą kulę mozzarelli albo burratę -czyli jej jeszcze bardziej śmietankową odmianę -dodaję sok z cytryny , świeżo zmielony, czarny pieprz, oliwę z pierwszego tłoczenia i … prawdopodobnie wszyscy zgromadzeni przy takim caprese będą szczęśliwi!